Mobiele Applicatie Pentest

Warpnet icon

Betekenis

Het pentesten van mobiele applicaties richt zich het beoordelen van de beveiliging van mobiele apps op verschillende platforms zoals Android, iOS en Windows Phone. Dit heeft betrekking op applicaties die zowel op mobiele telefoons als tablets draaien. Het gaat om het beoordelen van applicaties op beveiligingsproblemen in de context van de platforms waarvoor ze zijn ontworpen, de frameworks waarmee ze zijn ontwikkeld en de verwachte groep gebruikers (bijv. werknemers vs. eindgebruikers). Mobiele applicaties vormen een cruciaal onderdeel van de online aanwezigheid van een bedrijf en veel bedrijven vertrouwen volledig op mobiele apps om in contact te komen met gebruikers over de hele wereld.

Zijn uw mobiele applicaties veilig?

Mobiele applicaties zijn niet meer weg te denken uit de wereld van vandaag. Het gedrag en de voorkeur van gebruikers verschuift steeds meer naar een wereld van mobiel computergebruik. De verschillen tussen werkstations, laptops, tablets en telefoons worden steeds kleiner.

Waar past cyberbeveiliging in dit plaatje? Wist u dat:

 • Naar schatting meer dan 5 miljard mensen wereldwijd ten minste één mobiel apparaat bezitten.
 • In 2008 werd de iOS App Store gelanceerd met 500 applicaties. Vandaag de dag zijn dat er ongeveer 2 miljoen.
 • Android-gebruikers kunnen nu kiezen uit meer dan 2,5 miljoen applicaties.

Veel van deze applicaties slaan gevoelige gegevens en functionaliteit op en verwerken deze. Hoe weten we dan of ze veilig te gebruiken zijn? Een groot deel van die vraag kan worden beantwoord met een pentest voor mobiele applicaties.


Advies over een pentest voor uw mobiele applicatie?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen; wij vertellen u graag meer over alles omtrent Cybersecurity.

mobiele applicatie pentest

Wat zijn de voordelen van een mobiele applicatie pentest?

Door de razendsnelle digitalisering zijn mobiele apps niet meer weg te denken uit ons leven. Mobiele applicaties worden overal gebruikt, van overheidsportalen, bankapplicaties, e-commerce, gezondheidszorgplatforms tot virtuele klaslokalen.

Het beveiligen van deze apps is een steeds grotere uitdaging, omdat er elke dag nieuwe kwetsbaarheden worden gevonden. Het beveiligingsbewustzijn van mobiele apps en apparaten is extreem laag onder gebruikers. Daarom is gegevensbeveiliging in mobiele applicaties een absolute noodzaak geworden. Pentests voor mobiele applicaties helpen bij het beveiligen van apps en beperken de risico’s van fraudeaanvallen, virus- of malware-infecties, gegevenslekken en andere beveiligingslekken.

Pentests voor mobiele applicaties kunnen kwetsbaarheden en verkeerde configuraties identificeren en beoordelen die kunnen leiden tot beveiligingsrisico’s zoals code-uitvoering, privilege-escalatie, gegevenslekken en openbaarmaking van informatie. Dit is een continu verbeteringsproces dat gunstig is tijdens de ontwikkeling van applicaties.

Er zijn veel groepen die baat hebben bij een pentest voor mobiele applicaties:

 • Ontwikkelaars krijgen de zekerheid dat hun product veilig is voor gebruik onder hun klanten.
 • Organisaties krijgen de zekerheid dat een bepaalde mobiele applicatie veilig is voor gebruik in hun zakelijke omgeving.
 • Gebruikers voelen zich veiliger bij het gebruiken van een mobiele applicatie, wetend dat er een grondige beveiligingstest is uitgevoerd.

Simpel gezegd, een pentest biedt inzicht in kwetsbaarheden en verbeterpunten van de beveiliging van een mobiele applicatie.


Waar bevinden de kwetsbaarheden van een mobiele applicatie zich?

Er zijn veel manieren waarop een mobiele applicatie kan slagen of falen als het gaat om het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van een systeem en zijn gegevens. Penetratietests voor mobiele apps zullen de goede en slechte aspecten van deze cyberbeveiliging blootleggen. Experts die weten wat aanvallers weten, zullen dezelfde technieken gebruiken tegen de mobiele applicatie. De bekende OWASP Foundation noemt tien veelvoorkomende zwakke plekken in mobiele applicaties. Deze, en meer, worden allemaal onderzocht tijdens een penetratietest voor mobiele applicaties:

 • Onjuist platformgebruik. Dit komt voor bij het schenden van gepubliceerde richtlijnen, het schenden van conventies en onbedoeld misbruik. Bijvoorbeeld, een applicatie die meer rechten vereist dan de functionele vereisten, verhoogt waarschijnlijk het risico.
 • Onveilige gegevensopslag. Stel u een scenario voor waarbij gevoelige gegevens onbedoeld in de cloud worden gesynchroniseerd op een locatie die publiekelijk toegankelijk is. Dit zou een hoog risico vormen voor de vertrouwelijkheid van die gegevens.
 • Onveilige communicatie. De meeste applicaties verzenden gevoelige gegevens en als er geen robuuste versleuteling is tijdens het transport, lopen die gegevens het risico op onbevoegde toegang.
 • Onveilige authenticatie. Sommige applicaties implementeren geen enkel authenticatiemechanisme, of implementeren een gebrekkig authenticatiemechanisme. Een applicatie voor mobiel bankieren zonder sterke authenticatie kan een aanvaller toegang geven tot en interactie laten plaatsvinden met een rekening waarvan hij niet de eigenaar is.
 • Onvoldoende cryptografie. Hier wordt een poging tot versleuteling gedaan, maar een fout in de implementatie betekent dat de gegevens niet volledig beschermd zijn. Een aanvaller kan dus gegevens openen of manipuleren die voor hem onleesbaar zouden moeten zijn.
 • Onveilige autorisatie. Ervan uitgaande dat de authenticatie voor de mobiele applicatie heeft plaatsgevonden, kunnen fouten in de autorisatie ertoe leiden dat een gebruiker toegang krijgt tot de gegevens of functionaliteit van een andere gebruiker.
 • Slechte kwaliteit van de clientcode. Dit doet zich voor wanneer de apparaatzijde van een mobiele applicatie is aangetast door slechte codering van een applicatie, er enige invloed is op de beveiliging en de code van de mobiele applicatie die op het apparaat staat moet worden herschreven.
 • Knoeien met code. De mate waarin een applicatie de integriteit van zijn eigen code moet beschermen, varieert per toepassingsdoel. Sommige applicaties vereisen een hoge mate van zekerheid over de integriteit van de apparaatcode, maar voeren geen of onvoldoende controles uit om te voorkomen dat de code wordt gewijzigd of geknoeid.
 • Reverse Engineering. Een aanvaller kan proberen de onderliggende broncode van mobiele applicaties te reverse engineeren om kwetsbaarheden te identificeren en te misbruiken of intellectueel eigendom te compromitteren. Er zijn verschillende verdedigingsniveaus die kunnen worden gebruikt om aanvallers te verhinderen deze technieken toe te passen.
 • Extra functionaliteit. Het is niet ongewoon dat applicaties verborgen of ongedocumenteerde functionaliteit bevatten die niet ontworpen is om in de productieomgeving te komen. Dergelijke functionaliteit vermindert meestal de algehele beveiliging van de mobiele applicatie.

Wanneer moet ik voor een mobiele applicatie pentest kiezen?

Dus, wanneer komt een mobiele applicatie pentest aan bod? Als uw organisatie mobiele applicaties ontwikkelt of erop vertrouwt om met klanten te communiceren, gevoelige gegevens op te slaan of transacties uit te voeren, is het essentieel om prioriteit te geven aan de beveiliging van uw mobiele ecosysteem. Denk hierbij aan de volgende scenario’s:

 • Ontwikkeling van nieuwe mobiele apps: Voordat een nieuwe mobiele applicatie op de markt wordt gebracht, is het van vitaal belang om de veiligheid ervan te garanderen en gebruikersgegevens te beschermen. Een mobiele applicatie pentest kan u helpen bij het identificeren van kwetsbaarheden in de code, configuraties of integraties van de applicatie, zodat u deze proactief kunt aanpakken en een veilige applicatie kunt lanceren.
 • Mobiele app-updates en -upgrades: Wanneer u updates implementeert of belangrijke wijzigingen aanbrengt in uw bestaande mobiele applicaties, is het van cruciaal belang om te controleren of deze wijzigingen geen nieuwe kwetsbaarheden introduceren. Een mobiele applicatie pentest kan de beveiliging van de bijgewerkte applicatie beoordelen en ervoor zorgen dat deze veilig blijft en geen gebruikersgegevens of privacy in gevaar brengt.
 • Vereisten voor naleving: Veel bedrijfstakken, zoals de gezondheidszorg en de financiële sector, hebben specifieke regelgevingsnormen met betrekking tot de beveiliging van mobiele applicaties. Het laten testen van mobiele applicaties is vaak een verplichte vereiste om aan de beveiligingsnormen te voldoen. Een pentest kan u helpen aan deze verplichtingen te voldoen en uw betrokkenheid bij de beveiliging van gebruikersgegevens aantonen.
 • Beveiliging van apps van derden: Als uw organisatie mobiele applicaties van derden integreert of vertrouwt op externe API’s, is het cruciaal om de beveiliging ervan te beoordelen. Een mobiele applicatie pentest kan de beveiliging van applicaties van derden en API’s evalueren en mogelijke kwetsbaarheden identificeren die van invloed kunnen zijn op de algehele beveiliging van uw organisatie.
 • Voortdurende beveiliging van mobiele apps: De beveiliging van mobiele applicaties is een doorlopende inspanning die voortdurende controle en beoordeling vereist. Regelmatig geplande mobiele pentests helpen u nieuwe kwetsbaarheden te identificeren, gaten in de beveiliging te dichten en evoluerende mobiele bedreigingen voor te blijven, waardoor de voortdurende beveiliging van uw mobiele applicaties wordt gegarandeerd.

Overweegt u om de beveiliging van uw mobiele ecosysteem te laten beoordelen door een team van Cybersecurity experts, met als doel bruikbare aanbevelingen om de beveiliging van uw mobiele applicaties te verbeteren? Aarzel niet om contact op met ons op te nemen, wij vertellen u graag meer over de beveiliging van uw mobiele applicatie.