De rol van een Cloud Engineer – in gesprek met Haije

Het is een beroep dat je steeds vaker voorbij hoort komen in de IT-sector: Cloud Engineer. Maar hoe ziet een werkdag van een Cloud Engineer eruit en waar houdt hij zich zoal mee bezig?

Warpnet icon
De rol van een Cloud Engineer – in gesprek met Haije

Het is een beroep dat je steeds vaker voorbij hoort komen in de IT-sector: Cloud Engineer. Een cloud engineer ontwerpt, implementeert en beheert cloud-gebaseerde systemen en infrastructuren. Ze zorgen ervoor dat applicaties en diensten soepel draaien in cloud omgevingen en waarborgen de veiligheid. Maar hoe ziet een werkdag van een Cloud Engineer eruit en waar houdt hij zich zoal mee bezig? In deze blogpost gaan we in gesprek met Haije, Cloud Engineer bij Warpnet, die ons meer vertelt over zijn werk en ervaringen. 

Waarom ben je Cloud Engineer geworden?

‘Na het afronden van mijn mbo-opleiding ben ik systeembeheerder geweest, maar ik merkte al snel dat ik meer wilde. Ik studeerde verder aan het HBO en ontdekte de kracht van Linux en Kubernetes. Het idee dat je met een stukje programmeren, een grote infrastructuur en complexe systemen kan automatiseren, vond ik erg fascinerend.  

Als Linux engineer ervoer ik de impact van automatisering: ik kon processen stroomlijnen en fouten minimaliseren. Mijn eerste klus bevestigde mijn passie voor cloud engineering.’ 

Hoe ziet jouw werkdag eruit? 

‘Ik start mijn dag door mijn mail te lezen en kijk vervolgens op ons Jira bord, hier worden alle tickets ingezet. Deze prioriteer ik en zo bepaal ik waar ik de rest van de dag mee bezig ga. Vervolgens bestaat mijn ochtend vaak uit twee standups, één korte meeting om elkaar bij te praten en één langere waar we de diepte in gaan over bepaalde problemen en openstaande werkzaamheden. Door in gesprek te gaan met de klant en de teams die het uitvoerende werk doen, kan ik inspelen op hun behoeften en hun werk makkelijker maken. De rest van de ochtend werk ik aan de belangrijkste tickets. 

De middagen variëren. Soms ben je veel in contact met mensen, andere momenten ben je veel aan het programmeren. Op een typische maandag hebben we bijvoorbeeld een uur gereserveerd voor discussie. Voor deze discussie verzamelen we vragen en ideeën, daar gaan we op maandagmiddag doorheen. Eigenlijk is er bijna geen moment op de dag dat ik niemand spreek. We werken namelijk vaak in tweetallen aan tickets en je bent daarom veel met elkaar in gesprek online of op kantoor.’ 

Waar houdt een Cloud Engineer zich zoal mee bezig? 

‘De werkzaamheden die ik voornamelijk uitvoer gaan vaak over het automatiseren van verschillende processen die het team faciliteert. Dit doe ik voornamelijk in Ansible, er moet een playbook worden gemaakt of een playbook worden aangepast. Het stopt echter niet bij het aanmaken of wijzigen van een playbook, het komt vaak voor dat er geen bestaande modules worden geleverd door de community, waardoor ik dit zelf moet maken. Het maken van maatwerk Ansible code doe ik in Python. Naast Ansible werk ik ook veel met tools als Helm, ArgoCD, Gitlab en Kubernetes, allemaal tools die het mogelijk maken verschillende componenten, applicaties en processen te automatiseren.’ 

Waarom vind jij je werk zo leuk? 

‘De variatie speelt een grote rol, je zit op een positie waar je constant bezig bent met nieuwe techniek opzetten. Daarbij komen vaak complexe problemen kijken, die mij de kans bieden om voortdurend nieuwe kennis op te doen. Ook zorgt het oplossen van die complexe problemen in een team voor een groepsdynamiek, omdat we samen in diepere materie duiken.  

Daarnaast zit ik niet 24/7 achter mijn laptop code in te voeren. Ik werk veel samen met teams om strategische vraagstukken te bespreken. Veranderingen binnen een organisatie gaan vaak gepaard met weerstand, daar kun je organisatorisch ook een rol inspelen. Het draait dus niet alleen maar om de techniek, maar ook om de mensen die ermee werken. Dat vind ik het mooie aan mijn vak.’ 

Ben je enthousiast geworden van het verhaal van Haije? Bij Warpnet bieden wij de kans om te groeien als Cloud Engineer met ons traineeship. Klik hieronder om meer te lezen over het traineeship! 

Traineeship Cloud Engineer (SRE)