Observability & Pizza

Dinsdag 6 augustus 2024, 17.00 uur

Warpnet icon
Observability & Pizza

Op dinsdag 6 augustus staat de volgende pizzasessie op de planning! Deze avond gaan we dieper in op een essentieel onderwerp in de wereld van Site Reliability Engineering (SRE): Observability.

Observability is de sleutel tot het opsporen en oplossen van problemen zodra ze optreden, nog voordat ze zorgen voor storingen of prestatieproblemen die door klanten worden opgemerkt. Het stelt ons in staat om een diepgaand inzicht te krijgen in zowel het systeem als de omgeving waarin het opereert. Dit begrip is cruciaal om de betrouwbaarheid en prestaties van onze systemen te waarborgen.

Tijdens de pizzasessie zullen experts hun kennis en ervaringen over observability delen. Ze zullen ingaan op de nieuwste technieken, tools en best practices die je kunt toepassen om de observability van je systemen te verbeteren. Er is ruimte voor vragen en discussie, allemaal terwijl we genieten van heerlijke pizza.

Aanmelden kan via onderstaande formulier. Wil jij jouw kennis en ideeën ook delen? Dat kan! Er is ruimte voor een lightning talk van 5 à 10 minuten of een volwaardige presentatie van 30 à 45 minuten.

Wat staat er in de planning?

Presentaties

Observability in de praktijk bij Dienst Uitvoering Onderwijs (30 minuten)
Spreker:
Rolf Berkenbosch, Infrastructuur Ontwikkelaar bij DUO

In deze sessie nemen we een kijkje achter de schermen bij Dienst Uitvoering Onderwijs en ontdekken we hoe observability een essentiële rol speelt in de operationele dagelijkse taken. Rolf, een infrastructuur ontwikkelaar bij DUO, deelt zijn perspectief op observability en hoe dit concept in lijn is met de principes van Site Reliability Engineering.


Observability with Prometheus and beyond (30 minuten)
Spreker:
Jeffrey Bouter, Site Reliability Engineer bij Warpnet

Tijdens deze sessie zal Jeffrey uitleggen hoe we o.a. TLS-certificaten, ingresses en performance automatisch monitoren met behulp van Prometheus, Service Discovery en SaltStack.


Oberservability from a Security Perspective (10 minuten)
Spreker:
Jordi Gerritsen, Ethisch Hacker bij Warpnet

In deze sessie over SOC (Security Operations Center) en SIEM (Security Information and Event Management) legt Jordi uit hoe deze systemen bijdragen aan het verbeteren van onze beveiligingsmonitoring en incidentrespons.


Traffic Light Alerts (10 minuten)
Spreker:
Thomas de Jong, Site Reliability Engineer bij Warpnet

Tijdens deze sessie zal Thomas je meenemen in de derde iteratie van het verkeerslichtsysteem, een innovatieve tool die we binnen het SRE-team gebruiken om onze omgeving proactief te monitoren.

Waar en wanneer?

Locatie: Rijksstraatweg 217, 9752 CA Haren
Datum & tijdstip: Dinsdag 6 augustus, 17.00 uur
Kosten: Gratis
Parkeren: Parkeren is mogelijk achter de slagboom

Inschrijven

    Wil je een presentatie geven? *verplicht veld

    Zo ja, wil je een lightning talk of een volwaardige presentatie geven?